Як відомо, існують певні позначення для марок сталі. 300-а та 400-а серії сталі мають високі характеристики стійкості до агресивних середовищ, корозійної стійкості, пластичності та міцності. Дані марки можна назвати універсальними, оскільки їх застосовують у виробництві різної продукції, починаючи від медичних інструментів і закінчуючи великими будівельними конструкціями.
Проведемо порівняльну характеристику марок сталі: AISI 430, AISI 304, AISI 201, враховуючи особливості використання для виробництва нейтрального обладнання для кухонь громадського харчування, лабораторій та цехів з переробки м'яса, риби.
Перш за все, марки розрізняються за хімічним складом, що наочно демонструє таблиця, наведена нижче.
|
C |
Si |
Mn |
Ni |
N |
S |
P |
Cr |
Ti |
Cu |
Fe |
AISI 430 |
до 0,12 |
до 0,12 |
до 0,8 |
|
|
до 0,025 |
до 0,035 |
16 - 18 |
|
|
~81 |
AISI 304 |
до 0,8 |
до 0,8 |
до 0,2 |
9 - 11 |
|
до 0,02 |
до 0,035 |
17 - 19 |
до 0,5 |
до 0,3 |
~69 |
AISI 201 |
0.12 |
0.75 |
8.5-10.5 |
1.0-1.5 |
0.2 |
0.30 |
0.06 |
14.0-16.5 |
|
2.0 |
~64 |
Сталь 201 за своїми технічними характеристиками найбільш наближена до сталі AISI 304. Антикорозійні властивості 304 сталі забезпечуються легуючими елементами нікелем (Ni-9-11%) і хромом (Cr 17-19%). У сталі AISI 201 нікель частково заміщений марганцем (Mn - 8.5-10.5%), завдяки чому ця сталь значно дешевша за AISI 304, і оптимальна для використання в помірно-агресивних середовищах (промислові кухні, м'ясопереробні цехи, кондитерські цехи, частково фарм.
Важливо відзначити, що марка AISI 201 легована хромом, міддю, нікелем, марганцем та азотом.
Особливості хімічного складу цієї марки забезпечують можливість аустенітної структури, високої міцності та хорошої здатності до деформування.
AISI 201 застосовують також при виробництві круглих та профільних труб, необхідних для створення поручнів, поруч та огорож.
Сталь AISI 304 і 201 виступають найбільш універсальними з аналізованих, вони є найчастіше використовуються серед марок нержавіючих сталей, найбільш поширених сьогодні. Сталь марки AISI 304 має відмінні низькотемпературні властивості. Примітно, що ця сталь застосовується у виробництві меблів для «чистих» приміщень.
Завдяки тому, що оксидна плівка має здатність моментально відновлюватися, є можливість виробляти меблі зі сталі марки AISI 304 для фармацевтичних підприємств, а також лабораторні меблі. Лабораторне, мийне та складське обладнання, при виготовленні якого використовують нержавіючу сталь AISI 304, буде міцним та довговічним.
Сталь марки AISI 304 застосовується рибними господарствами і в молочному та сирному виробництві, а саме у виробництві обладнання для виготовлення, зберігання та транспортування молока, та інших молочних продуктів. Сталь AISI 201 не підходить для використання в агресивних середовищах, якими є кисломолочні склади та суміші.
Сталь марки AISI 430 є однією з найбільш популярних видів корозійностійких феритних сталей. Цю марку можна виділити своїми відмінними властивостями, чудовою опірністю корозії, до того ж, дана сталь проста в обробці. Всі ці характеристики зумовлюють популярність цієї марки. До того ж виділяють ще одну істотну гідність AISI 430 – . це ціна. Оскільки AISI 430 відрізняється низьким вмістом молібдену та нікелю у своєму складі, вироби із сталі цієї марки мають низьку собівартість.
Для промислових кухонь організацій громадського харчування зі сталі марки AISI 430 роблять вентиляційні витяжні парасольки, настінні полиці, кухонні стелажі, вантажівки, сервірувальні та вантажні візки, підставки під обладнання, шафи для посуду.
Марки AISI 304 та AISI 201, як харчові сталі, частіше застосовують для виготовлення всіх робочих поверхонь, мийних ванн.
У хімічному складі AISI 304 є нікель в межах 10%, цим пояснюється те, що марка є дорогим видом сталі в порівнянні з AISI 430 і AISI 201. Те, що в складі AISI 304 є нікель, зумовлює значну перевагу в порівнянні з іншими марками, це велика технологічність. Нікель є досить тугоплавким матеріалом, більшою мірою, ніж хром, тому він може бути у складі сталі навіть тоді, коли здійснюється висока температурна дія в ході зварювання. Тоді як хром при дії температури вигоряє, нікель залишатиметься у зварному шві, і зможе забезпечити шву корозійну стійкість.
За зовнішнім виглядом відрізнити розглянуті марки стали один від одного практично неможливо. Однак марки AISI 304 та AISI 201 є немагнітними, тобто відноситься до аустенітного класу. У свою чергу AISI 430 – ndash; це магнітна марка сталі (феритний клас).
Що стосується марок відмінностей AISI 304 і AISI 201, найточніший і надійний спосіб відрізнити ці дві марки стали одна від одної – це спектральний аналіз, визначення хімічного складу сталі за допомогою спеціальних приладів.